Архив на категория: Други

Енергетиката до 2050 г. – път напред?

Енергийна пътна карта до 2050 г.“

В съобщение на Комисията се казва, че Пътната карта е основата за развитие на дългосрочни европейски рамки съвместно с инвеститорите.

Продължете да четете Енергетиката до 2050 г. – път напред?

Бум на енергията, генерирана от домакинствата

Английска компания очаква бум на енергията, генерирана от домакинствата

Все повече домакинства във Великобритания се надяват микрогенераторите на енергия да намалят сметките им за отопление и електричество, а излишната енергия, пренасочена към мрежата, да им донесе допълнителни доходи, твърди доклад на компанията CarbonFree. Ако тенденциите в цените на енергията се запазят, домакинските микрогенератори постепенно ще се свържат в огромна енергийна мрежа, се посочва в документа.

Според главният анализатор на CarbonFree Реми Уилкинсън, ръстът на алтернативната енергия, генерирана от домакинства, неминуемо ще доведе до преструктуриране на добива и най-вече на пазара на електроенергия. Според Уилкинсън, когато енергийните доставчици загубят домакинствата като клиенти, ще се наложи компаниите да преосмислят изцяло бизнесстратегиите си.

В доклада, озаглавен “Домакинствата като доставчици на енергия”, се твърди също, че през следващите 5 години този пазар в Обединеното кралство ще възлиза на повече 1 млрд. USD годишно, в зависимост от броя на къщите, които ще инсталират собствени енергийни системи. CarbonFree определя три области, в които енергийните компании вече въвеждат домакинските микрогенератори, отваряйки цял нов пазар. Една от тези области включва наземните геотермални отоплителни системи, които могат да заместят традиционното централно парно отопление.

Докато технологията за добив на енергия от топла вода не позволява препродаване на електроенергията, нейното голямо предимство е значителното намаляване на домакинските разходи за осигуряване на топла вода. В доклада на CarbonFree се подчертава също, че докато малките DIY (Do It Yourself) слънчеви системи за топла вода са евтини и лесни за поддръжка, разходите по инсталацията им ги доближават до големите системи, използвани с търговски цели. Докладът отбелязва, че въпреки високата цена на слънчевите фотоволтаични системи, тяхното инсталиране е много по-лесно и евтино. Друго предимство на тези системи е, че при подходящи климатични условия те генерират голямо количество енергийни излишъци, а и в много страни фотоволтаичните системи са стимулирани чрез данъчни облекчения от страна на правителството.

В доклада на CarbonFree също така се посочват малките вятърни турбини като финансово изгоден начин за производство на електричество в рамките на домакинството. Въпреки това според Уилкинсън производителите трябва да намалят цените на малките вятърни системи. По думите му за момента компаниите, доставящи подобни инсталации, все още не успяват да разработят технология, която да осигури достатъчно ниска пазарна цена на продуктите. Ако съществуващите производители на малки вятърни турбини не се справят с този проблем в близко бъдеще, то те със сигурност ще изгубят и малкото постигнато на пазарите в Европа и САЩ, пише още в документа.

Първия в света генератор на енергия, използващ морските вълни

Ирландия ще инсталира първият си генератор на енергия, използващ енергията на морските вълни. Този проект е част от инициативата за изграждане на тестова инсталация за използване на морските вълни, намираща се на миля и половина от брега на Галуей, Западна Ирландия. Доставянето на генератора Wavebob и изграждането на тестовата инсталация Galway Bay с площ 37 хектара е възможно благодарение на института Marine Institute и Алтернативна енергия Ирландия /SEI/. Центърът Galway Bay ще е отворен за инженери и учени за провеждане на тестове на прототипни генератори с цел пълноценно използване на енергията на Атлантическия океан.

По думите на Питър Хефърман, изпълнителен директор на Marine Institute, най-мощните морски вълни в света са тези по западното крайбрежие на Ирландия. Той също така смята, че технологията за добиване на енергия от морските вълни тепърва започва развитието си и, че Ирландия има потенциал да стане водеща световна сила в този отрасъл.

Учени се надяват Wavebob да докаже, както собствения си потенциал за работа, така и теоретично изчисления енергиен потенциал на крайбрежието. Самият генератор вече е преминал щателна проверка и теоретично моделиране, съпътствано от множество тестове в изследователския център Maritime Research Center и университета University College Cork.

Двете институции са работили заедно по проучванията, целящи създаването на стратегия за развитието на технологиите за използване на енергията на океанските вълни в Ирландия. Тази стратегия дефинира фазов подход, съобразен с развитието на технологиите и нивата на инвестициите, необходими за развитие на океано-енергийната индустрия в Ирландия. Marine Institute и SEI са инвестирали 300 хил. EUR в университетски изследвания и още 850 хил. EUR в индустриални изследвания на технологиите за извличане на енергия от океанските вълни.

Специалисти прогнозират, че осъществяването на Стратегията за развитие и използване на океанската енергия ще доведе до значително развитие в технологично отношение и по отношение на инвестициите. През 2004 г. на срещата на морските учени EurOcean, проведена в Галуей, португалският специалист по океанска енергия Тереза Понтес заяви, че около 20 млн. домакинства в Европа могат да бъдат захранени с алтернативна енергия от океана. Според нейни изчисления чрез използването на океанската енергия Европа може да произвежда около 200 млн. Мвт/часа електроенергия годишно. Учените от Marine Institute от своя страна вече са изготвили седем годишна стратегия за използването и развитието на 220-те млн. хектара подводна територия на Ирландия.

Как да платите сметките си при забавяне на заплатата

Бърз минизаем до заплата за плащане на сметки за парно, вода и телефон

Ток, вода, телефони, парно, интернет – всевъзможни са таксите и сметките, които трябва да покриваме всеки месец. И понякога се случва плащането им да ни затрудни. Когато падежът им е преди датата, на която получаваме доход, или пък когато работодателят ни бави заплатата.
Дори и малки финансови задължения могат да ни пречат на съня и да висят като камък на шията, който постоянно напомня за себе си. Отделно от това някои услуги могат да бъдат преустановени след известно забавяне, а никак не е приятно да останеш без телефон, ток или интернет.

Сроковете притискат, а джобовете са празни. Какво може да е решението?

Много хора в такива случаи разчитат на помощ от приятел. Заемите от близки хора са удобни и често не толкова обвързващи, но пък понякога могат да доведат до разваляне на отношенията. А и подобни молби може да ни се сторят неудобни и ни карат да се притесняваме. Защото от обратната страна – никой не обича да дава пари.
В ерата на бързите заеми неслучайно съществуват така наречените мини кредити (или още микро кредити). Те са предназначени точно за спешни случаи като покриване на неотложни битови нужди и комунални сметки.

Предимствата им са много:

Сумите са малки и можете да ги съобразите с личните си моментни необходимости. Продуктът „кредит за сметки до заплата“ на „Doe Credit“ е за суми от 100 до 600 лева. Може да заявите само колкото ви трябва, което е трудна и бавна задача, ако се обърнете към банка при толкова малък размер на заема.
Взимате пари за кратък срок, не е необходим погасителен план от месеци, ако нямате нужда от такъв. Бързите кредити на Doe Credit са със срок на револвиране до 30 дни.
Всеки първи и седми заем „кредит за сметки до заплата“ е безлихвен, ако го върнете в рамките на 15 дни гратисен период. Все едно сте взели пари от приятел, но без неудобството да отправяте такава молба.
Кандидатстването и получаването на парите се случва в рамките на минути, при това онлайн. Не ходите до офиси и не чакате с дни и седмици одобрение.
Можете да заявите парите си по всяко време и да ги получите във всяка точка на страната.

Представете си, че сте на почивка и сте пропуснали да платите някоя комунална сметка, а срокът й изтича? Какво ще направите: Ще помолите някого да плати вместо вас? Ще оставите услугата да ви бъде спряна и да ви се разтече хладилникът, а после да плащате допълнително за включване? Вместо това просто попълвате заявление в интернет или мобилното приложение на Doe Credit и след малко взимате парите от най-близката каса на Easy Pay или Fast Pay. Или пък ги получавате в банковата си сметка.
Малките кредити могат да са ви от полза в редица напрегнати ситуации – спешни дребни ремонти, купуване на подарък, за който не са ви останали средства, или просто всякакви текущи нужди, които са ви сварили неподготвени в неподходящ момент.

От сайта Вивимус можете да вземете кредит без лихва до 800лв.