Петролните компании продължават да инвестират милиарди в търсене на алтернативни горива

Tърсенето на революционни начини за добиване на автомобилни горива, използващи природен газ вместо петрол, никога не е било толкова голямо, съобщиха специалисти. Основната причина за това безспорно са покачващите се цени на петрола и първите видими последици от глобалното затопляне.

Петролните компании инвестират милиарди долари в разработването на технологията GTL (Gas To Liquids), която може да бъде използвана за произвеждането на висококачествен дизел и много други горива, обикновено съдържащи петрол.

Тази технология е разработена още през Втората световна война в Нацистка Германия, но за първи път ще бъде официално представена за комерсиална употреба след отварянето на най-голямата фабрика Oryx GTL в Катар.

Фабриката Oryx GTL, която е съвместен проект на компанията от Южна Африка Sasol и Qatar Petroleum, е внимателно следена от всички големи инвеститори и конкуренти в бранша, като за нея се очаква да е следващото голямо събитие в енергийния отрасъл.

По думите на Франк Харис, анализатор за шотландската петролна компания Wood Mackenzie, Oryx е повратната точка за GTL индустрията. Той обясни, че ако Oryx се окаже печеливш проект, заедно с няколко други подобни проекта по света, това ще бъде силен катализатор за GTL индустрията.

Според прогнозите на Wood Mackenzie през следващите 10 години в GTL ще бъдат инвестирани повече от 40 млрд. USD, като проектите ще са разположени главно в малкото Арабско емирство Катар. Прогнозите също така предвиждат производство от 600 хил. барела GTL горива на ден до 2015 г., като според анализаторите истинският бум предстои след 2015 г.

Според прогнозите на други компании като например Cambridge Energy Re-search Associates, дневният добив през 2015 г. ще е 1 млн. барела. Потенциалът на този пазар е огромен, като за пример само Япония е изявила желание до 2030 г. 1/5 от използваните в страната горива да са GTL или биогорива.

Автомобилните производители също са доста заинтересовани от GTL технологията. В момента холандската компания Shell работи съвместно с Toyota, Volkswagen и DaimlerChrysler по проект, целящ разработването на двигатели, работещи с чист GTL дизел, който комбинира висока мощност и изключително ниско ниво на отделяни вредни емисии.

Катар, където са съсредоточени третите по големина в света находища на природен газ, се очаква да се превърне в световната GTL столица със съсредоточаване на над 70% от общите инвестиции в сектора. Компаниите Shell и ExxonMobil също планират построяването на GTL фабрики в Катар. Други страни, в които се очаква скоро да започне осъществяването на подобни проекти са Нигерия, Колумбия, Алжир, Египет, Австралия, Тринидад и Иран.

Вашият коментар