Проверка на данък МПС

Онлайн калкулатор за данък на автомобила

Според Закона за местните данъци и такси данъкът върху моторните превозни средства е дължим за превозни средства, които имат регистрирация за движение по пътищата у нас.

С такъв налог се облагат и корабите и въздухоплавателните средства, вписани в съответните регистри в страната.

По принцип размерът на данъка за леките автомобили се определя от общинския съвет, като е в зависимост от това с каква мощност е двигателя, към който се смята определен коефициент в зависимост от годината на производството на автомобила. Коефициентите са съответно:

  • над 14 г. 1;
  • над 5 и до 14 г. е 1,5;
  • до 5 г. включително е 2,8.

В Закона за местните данъци и такси са посочени точните суми за всеки kW, разпределени в 5 категории по мощност на двигателя.
vivus.bg
Общинският съвет определя и задълженията към местната хазна на собствениците на ремаркета, мотопеди и мотоциклети, както и за други видове превозни средства. Чрез записаното в ЗМДТ, както и чрез съответните наредби на Общинския съвет, могат да се направят изчисленията и сами да си сметнете дължимите данъци. Това обаче си е доста смятане, което отнема и време, и трябва и внимателно да се чете. Затова има далеч по-лесен начин да направите изчисленията, като ползвате онлайн калкулатор за данък МПС.

Проверката на годишния данък върху МПС през електронен калкулатор можете да осъществите, като следвате няколко прости стъпки:

  1. Въвеждате в съответното поле мощността на автомобила. Най-често тук се работи с киловати, но има и изчисления в конски сили;
  2. Вписвате адрес на собственика според общината, в която дължи данъците си. Обикновено за целта се избира от падащо меню, където общините са подредени по азбучен ред;
  3. Въвежда се възрастта на автомобила въз основа на описаните в закона прагове за изчисляване на съответните коефициенти;
  4. Избира се опция от падащо меню за наличие или липса на катализатор. Съгласно ЗМДТ превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW, при наличие на катализатор, ползват 50% намаление от данъчните си задължения.

Последната стъпка е да натиснете бутон „Пресметни”.

Друг тип онлайн калкулатори предлагат изчисляване на местните данъци и такси, като първо изберете своята община. В този случай обаче в опциите са посочени предимно по-големите общини, като София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора  и др.

В някои случаи налозите си можете да видите, като въведете своето ЕГН, както и ПИН, издаден от общината, или пък номер на партида.

В последния случай ще ви излязат всички задължения, а не само данъкът за колата ви. Внимавайте и справката да е с актуална дата и година – излезлите задължения да са към 2017 г., дори ида имате по-стари непогасени такива.

1 мнение за “Проверка на данък МПС”

Вашият коментар