8 начина как да спестите пари от електроенергия

Вижте няколко интересни съвета за това как да намалите сметката си за ток

Когато става дума за пестене на пари от екологосъобразното ни поведение на консуматори, много повече хора ще обърнат внимание на тази опция, в сравнение с посланията за опазване на планетата, всякакви био- и еко-призиви. В този аспект електроенергията е едно от основните ни и сериозни пера в бюджета, особено в студените месеци от годината. Затова следващите редове са насочени именно към онези, които искат да спестят от сметките за ток, а заедно с това и да бъдат в крак с тенденцията да бъдем по-„зелени” в ежедневието си.

1.Намерете оптималната температура за отопление у дома

Според проучване на елекроразпределителния регулатор за Западна България дори

само с един градус да намалите температурата в жилищните помещения това може да се отрази на сметката за ток с 10% надолу.

Същото важи и за понижаването на градусите само с 5% на топлата вода в бойлера.

Освен това отдавна е доказано, че е много по-ефективно да поддържате например отоплителните уреди да топлят на по-ниска температура през целия ден, отколкото да ги включите на максимална мощност, когато се приберете.

Електроенергия - нощна тарифа

2. Използвайте максимално нощната тарифа          

За допълнителен ефект се старайте да използвате максимално нощната тарифа за електроенергията, която е чувствително по-ниска от дневната. За последното

може да постигнете още 15% надолу от месечния ви разход.

Все повече хора пускат пералнята нощем, зареждат си лаптопи, телефони, други батерии, пускат бойлерите или миялната, сушилнята. 

3. Гответе и пестете

Умното потребление не спира дотук. Сериозни спестявания от разходите си е възможно да постигнете не само, като максимално добре използвате продуктите за готвене и обмисляте своите покупки. Можете например да се възползвате в пълна степен от топлата фурна и

да я изключите няколко минути преди необходимото за готвенето време.

Съобразете големината на дъната на съдовете ви с размера на котлоните. Използвайте такива, които могат плътно да се затварят, както и съобразете количеството на ястието с размера на съответния съд. Ако например ще готвите за двама човека, то няма нужда да го правите в голям съд. Така ще постигнете много по-бързо готвене и съответно и по-малко електроенергия.

4. Грижете се добре за електроуредите у дома

Поддържането на изправността на хладилника чрез редовното му размразяване, както и осигуреното достатъчно място отстояние на гърба му от стени, далеч от отоплителни уреди и готварски печки, ще спести излишни разходи за електроенергия. Проучете съветите на производителите за това как най-добре ще функционира вашият електроуред и се стремете да осигурите такива условия. Така по-рядко ще ви се налага да посещавате и сервиз.

5. Използвайте електроуредите у дома в пълния им капацитет, съобразно нуждите си

По отношение на пералнята трябва да знаете, че

можете да перете дори и на нула градуса

– тогава количеството електроенергия, нужно ви за тази дейност, ще е в пъти по-малко, ако използвате друга програма със загряване на водата. Да, изпирането не е така качествено както при по-висока температура, но някои дрехи не са така замърсени и могат да се изплакнат по този начин. А и така се грижите за по-дълготрайното използване на вашите дрехи, особено що се отнася до деликатните тъкани. И, ако не е предизвикано от някакви специални обстоятелства, перете и сушете дрехите си, когато сте събрали достатъчно, за да постигнете пълния капацитет на пералнята и сушилнята.

6. Плащайте за това, което наистина използвате

Компютрите, зарядните устройства и всякакви други дребни уреди, включително и лампите, е редно да бъдат изключени, когато не се ползват. Това също ще спести доста от сметката за ток. Иначе просто ще плащате пари за нещо, което всъщност не употребявате.

Също така не забравяйте, че някои уреди продължават да консумират енергия дори, когато самите те са изключени. Но включени в контакта, те се отразяват на джоба ви. Това важи и за онези разклонители, които имат светещо копче, когато са в мрежата. Изключвайте щепселите, за да спестите този излишен разход.

7. Не губете топлината на дома си

По отношение на консумирането на енергия за отоплението на дома ви не забравяйте, че ключово е да имате качествена термоизолация на дома си. Този факт ще ви спести до 30% от разхода на електроенергия. И цялостната топлоизолация не е само външно „саниране”. Погрижете се и за дограмата, както и за всички важни детайли, за да задържате топлината вкъщи. Ако е необходимо, може да се използва и термокамера, с която да обходите жилището си, за да установите дали и къде губите топлина.

8. Купувайте „умни” технологии

Други мерки за намаление на месечните сметки за ток включват например смяната на електрическите крушки с енергоспестяващи, замяната на старите електроинтензивни уреди с нови, по-икономични и др.

Използвайте бума на технологиите във ваша полза. Вече станаха достъпни за масово ползване специални

дистанционни уреди, опции на вашия смартфон или интернет базирани облачни технологии за дистанционен контрол на електроуредите в дома ви.

Като опция това съществува на пазара отпреди повече от 20 години, но тогава го използваха шепа хора, които можеха да си го позволят. Сега вече може да управлявате всичко вкъщи от разстояние. Така имате избор да затоплите дома си до желаната температура непосредствено преди да се приберете. Без да е необходимо вече да работи климатикът или друг отоплителен уред цял ден. Иначе защо ще живеете в 21 век, ако не се доверите на онези хитри и умни „джаджи”, които някой вече е измислил, за да облекчи живота си?

В ежедневието си вие можете да откриете още много начини разумно да използвате електроенергията, както и останалите ценни ресурси. Просто трябва да отделите време да се поогледате и помислите

кои са най-големите консуматори на енергия в дома ви.

За целта си има и специални уреди, които могат да измерят кое колко харчи вкъщи. Продават се свободно и могат да се „закачат” към всеки електроуред вкъщи, за да отчетат потреблението ви. Може и да се изненадате от резултатите след този експеримент.

Потребителски кредити за топлоизолация и саниране

И още нещо – промяната на навиците е възможна, след като направите първата стъпка. Особено, когато от това печелите и самите вие. Допълнителна полза е, че така сте по-полезни и за обществото, и за планетата като цяло. Поинтересувайте се как можете да пестите и водата, други редки и скъпи ресурси и въобще да намалите своето негативно въздействие върху природата. Освен за „отвлечените” цели на крайните природозащитници всичко това директно ще се отрази на джоба ви.
Вашият коментар